top of page
9 Zee-ecosystemen NLD Groningen Rottumerplaat IMG_201235413-sharpen.jpeg

Zee-ecosystemen

logo lezingenblok

Keynote: Laura Govers

Ecosysteemherstel in gemodificeerde kustecosystemen

Ecologisch herstel is gericht op het terugdraaien van de degradatie van natuurlijke ecosystemen en wordt steeds meer erkend als een cruciaal instrument voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het herstel van bossen, veengebieden en graslanden, die als voorbeeld en inspiratie dienen voor toekomstige projecten. Mariene restauratie daarentegen is achtergebleven bij inspanningen op het land, ondanks het feit dat wereldwijd miljoenen mensen in kustgebieden wonen die te lijden hebben gehad onder uitgebreide degradatie door menselijke activiteiten. Kustherstel staat voor unieke uitdagingen, zoals aanhoudende factoren van degradatie en de inherente dynamische omgeving. Hier bespreek ik de uitdagingen van ecologisch herstel in sterk veranderde kustgebieden aan de hand van Nederlandse kustecosystemen, waarbij ik inzoom op de weg naar succesvol herstel van intergetijdenzeegras in de Waddenzee. Dit benadrukt de waarde van het koppelen van wetenschap aan de praktijk om daadwerkelijke impact te creëren.


Laura Govers is universitair hoofddocent mariene natuurbeschermingsecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior wetenschapper bij het NIOZ. Haar onderzoek draagt ​​bij aan evidence-based behoud en herstel van mariene soorten, zoals zeegrassen. Ze werkt samen met een breed scala aan belanghebbenden, van natuurbeheerders tot industriële partners en beleidsmakers, om de impact van haar werk te maximaliseren. De BBC maakte een korte documentaire over haar werk in de Oosterschelde.

Spreker: Kasper Meijer

Verborgen Rijkdom: Het Sublitoraal van de Waddenzee in Beeld

Onder het wateroppervlak van de Waddenzee bevindt zich een grotendeels onzichtbare maar ecologisch waardevolle wereld: het sublitoraal – het deel van het Wad dat permanent met water bedekt is. Dit gebied huisvest een rijke verscheidenheid aan soorten en structuren, en vervult een sleutelrol binnen het bredere ecosysteem. Toch ontbreekt tot op heden voldoende wetenschappelijke kennis om weloverwogen keuzes te maken voor bescherming, beheer en gebruik.

Hoewel het sublitoraal deel uitmaakt van bestaande beleidskaders, vormt het gebrek aan gedetailleerd inzicht een uitdaging voor effectief en toekomstbestendig natuurbeheer. Het programma Waddenmozaïek richt zich op het invullen van deze kennislacune, met als doel de ecologische functies en ruimtelijke patronen van het sublitoraal beter te begrijpen.

Tegen de achtergrond van toenemende druk op het Waddengebied – door visserij, scheepvaart, baggerwerkzaamheden en klimaatverandering – staat de vraag centraal hoe mens en natuur in dit landschap duurzaam kunnen samengaan. Deze lezing verkent de onzichtbare rijkdom van het Wad en de noodzaak van bescherming die verder kijkt dan het oog reikt.

Spreker: Sophie Brasseur

Onderzoek naar Marinezoogdieren

Spreker: Luka Biemond

De verborgen wereld van het getijdengebied

Het getijdengebied. Twee keer per dag trekt de zee zich terug en valt er een bijzonder habitat droog.  Een habitat dat op het eerste gezicht grauw en grijs lijkt, maar als je wat beter kijkt, gaat er een wereld voor je open. Een wereld waarin soorten aangepast zijn om tegen de extreme veranderingen in condities te kunnen. Soorten als wieren, anemonen en sponzen zijn sessiel. Dit betekent dat ze een harde ondergrond nodig hebben om op te groeien en je vindt ze dus vooral op, tussen en onder stenen en schelpen. Soorten als krabben, zeesterren en slakken zijn mobiel en kunnen zich verplaatsen. Omdat de condities zo sterk veranderen over de dag, verschuilen ook zij zich graag tussen en onder stenen. Het LIMP van Stichting ANEMOON is een burgerwetenschap-project dat soorten op harde substraten (zoals de eerder genoemde stenen, maar ook bijvoorbeeld schelpdierbanken) in de getijdenzone monitort tijdens stenenkeerexcursies en wadlooptochten.

Tijdens deze lezing neem ik je mee naar de verborgen wereld van het getijdengebied, haar soorten en hun aanpassingen. En raak je enthousiast over dit bijzondere habitat en monitoring? Dan kun je zelf ook als burgerwetenschapper aan de slag!

Spreker: Lodewijk Walraven

De wondere wereld van het zoöplankton

 

Plankton is een verzamelnaam voor alle in zee levende organismen die in het water leven (dus niet op de bodem) en niet tegen de waterstroom in kunnen zwemmen, zoals bijvoorbeeld vissen dat wel kunnen. De diversiteit van het zoöplankton is enorm en omvat vele verschillende stammen van het dierenrijk. Zoöplankton kan erg verschillend van grootte zijn, van microscopisch kleine protozoa tot enorme kwallen. Wist je dat de meeste zeedieren hun leven beginnen als larfje in het plankton? In deze lezing geef ik een inkijkje in de wondere wereld van het plankton van Nederlandse wateren en de rol van het plankton in het voedselweb. Ook vertel ik waarom het belangrijk is om plankton te monitoren en welke innovatieve technieken er worden gebruikt in plankton onderzoek- en monitoring.

bottom of page