top of page
3 Bermen & Slootkanten Platycnemis pennipes biotope IMG_25785-sharpen.jpeg

Beheer, bermen en slootranden

loggoggo

Keynote: Anthonie Stip

Toekomstbestendig beheer van bermen en watergangen

Denk in gedachten aan een bloeiende berm of gevarieerde watergang. Een blauwborst zingt het hoogste lied, langs de oever jagen vroege glazenmakers en op het talud bloeien grote ratelaars en rietorchissen. Je kunt je geluk niet op. Een week later kom je weer langs. De stilte is overweldigend. Alles is kaalgemaaid. Herkenbaar? In mijn presentatie laat ik zien waarom dit gebeurt en hoe we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat onze bermen en watergangen beter beheerd worden. Verwacht geen simpele oplossingen, maar wel een doordacht verhaal met handvaten voor beter, toekomstbestendig beheer van bermen en watergangen. Zodat we kunnen blijven genieten van al het moois wat deze landschapselementen te bieden hebben.


Anthonie is als maker van de veelgeprezen podcast ‘Toekomst voor Natuur’ een bekende stem in het gesprek over natuur in onze samenleving. Daarnaast is hij als agro-ecoloog veel bezig met beheer van akkers, graslanden en landschapselementen en de samenhang op landschapsschaal. Voor het beheer van de groenblauwe dooradering ontwikkelde hij Kleurkeur, een keurmerk voor ecologisch beheer. Anthonie inspireert, onderzoekt en werkt aan lange-termijnoplossingen. Hij is fan van bestuivende insecten maar laat zich ook graag afleiden door andere levende have zoals vogels en planten. Vanuit De Vlinderstichting is hij betrokken bij talloze ecologische en landbouwkundige projecten.

Spreker: Rob Chrispijn

Sommige wegbermen vormen refugia voor paddenstoelensoorten die uit onze bossen zijn verdwenen door de hoge stikstofdepositie en de daaruit voortkomende sterke strooiselophoping.Rob Chrispijn heeft heb al 35 jaar belangstelling voor wegbermen en deed een paar jaar terug in opdracht van de Provincie Overijssel een driejarig onderzoek naar het voorkomen van kritische en dus zeldzame paddenstoelen in de Overijsselse wegbermen.

Spreker: Paul Hendriks

Ecologisch onderhoud van watergangen: een kwestie van balans!

Groenblauwe dooradering, basiskwaliteit natuur, biodiversiteitsherstel; we zijn ons bewust van het verlies aan biodiversiteit en werken er met elkaar hard aan het tij te keren. Dat blijkt niet eenvoudig, want ondanks dat we al heel lang weten wat er nodig is om onze biodiversiteit te versterken, laat herstel nog veelal op zich wachten. Als we kijken naar de oorzaken, dan springt er iets belangrijks in het oog. Het is namelijk zelden zo dat in dat land natuur enkel ‘natuur’ is. Dit geldt ook voor de ongeveer 55.000 km watergang die de waterschappen onderhouden van de ca 330.000 km watergang die ons land telt. Deze watergangen zijn vrijwel allemaal aangelegd voor ons droge voeten en veiligheid. Maar deze fraaie linten in het landschap zijn meer en meer van belang geworden voor natuur in een steeds intensiever gebruikte omgeving. Hoe gaan we nu om met de combinatie van de prachtige natuur die in onze watergangen aanwezig is en zorgen we er tegelijkertijd voor dat deze het water aan- of afvoeren bij de daarvoor afgesproken waterpeilen? Ik neem jullie graag mee in het antwoord op deze vraag. Ik ga daarbij in op de functie van watergangen en hoe de we balans vinden met het versterken van de biodiversiteit daarbij en de zoektocht die we daarin ook nog voor ons hebben.

Spreker: Jojannneke Bijkerk 

Biodiversiteitsherstel met genetisch inheemse zaden

De roep om het versterken van biodiversiteit wordt steeds luider en nijpender. Het (her)introduceren van genetisch inheemse zaden is een van de meest doeltreffende maatregelen om te nemen. Plantensoorten met een regionale herkomst sluiten beter aan bij de behoeften van onze insecten. Ze bloeien op het juiste moment en bieden op het juiste moment voedsel, beschutting en de mogelijkheid tot voortplanting. Maar welke soorten ga je terugbrengen of introduceren? Waar ga je wel of niet zaaien? En hoe behoud je de kwaliteit van de zaden? 

 Jojanneke Bijkerk vertelt over de huidige strategie van Cruydt-Hoeck bij het verzamelen van zaden uit wilde populaties, het opkweken van de zaden voor productie en het verkopen van zaden in Nederland en Vlaanderen. Ook gaat ze in op de totstandkoming van zadenmengsels op maat, zoals Gemeentemengsels, Streektuinmengsels en speciaalmengsels, waarbij verschillende herkomsten worden geselecteerd voor bepaalde projecten van gemeenten, groenaannemers, landschapsarchitecten en provincies.

Spreker: Elske Koppenaal

Oevers, natuurvriendelijk over één kam geschoren?

 

Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Deze bekende quote van Hendrik Marsman illustreert dat Nederland een land is met veel water. Natuurlijk denken we dan niet alleen aan de rivieren, maar ook aan sloten, kanalen, meren etc. In en rond het water groeien planten en leven dieren en insecten, om de oevers divers te houden en om te voldoen aan de kaderrichtlijn water, een wetgeving rondom water en oevers, worden de oevers beheerd en soms ook heringericht tot een 'natuurvriendelijke oever'. Wat maakt een oever nou natuurvriendelijk en welke soort beheer van oevers in het algemeen is nou het beste? Hoe maak je een goede keuze en welke factoren spelen daarbij een rol?

bottom of page