
Biologie & Functie

Keynote: Christophe Brochard
Planten en hun verbijsterende biologie.
Christophe Brochard staat voornamelijk bekend om zijn werk over libellen, met name hun larven, en de wereld van plankton in arctische gebieden. Hier neemt hij jullie mee op een hele andere reis, namelijk de wonderlijke wereld van planten.
Toen Karl von Frisch de raadselachtige bijendans ontdekte en openbaarde werd hij compleet belachelijk gemaakt in de wetenschappelijke wereld. Het is pas jaren later dat zijn werk werd herkend en bekroond met de Nobelprijs. Nu wordt het door iedereen herkend als een manier van communiceren. Als je praat over de intelligentie van planten, met name over hun gevoelens of empathie, word je vaak beschouwd als een zweverige plantenliefhebber.
In deze voordracht, dankzij het werk van onder andere Charles Darwin, Cleve Backster en Stefano Mancuso, neemt Christophe jullie mee in de verbijsterende wereld van de biologie van planten. Je zult erachter komen dat de Kersboom een van de meest intelligente planten is, en bij het vertrekken uit de zaal zul je nooit meer op dezelfde manier naar planten kijken.
Spreker: Lukas Verboom
De bijzondere wereld van korstmossen
Korstmossen zijn een bijzondere levensvorm. Ze bestaan niet uit één, maar uit minstens twee organismen die met elkaar een symbiose aangegaan zijn: een schimmel zorgt voor bescherming, een alg of bacterie voor fotosynthese. Deze symbiose zorgt ervoor dat korstmossen unieke eigenschappen en strategieën hebben ontwikkeld om op de meest uiteenlopende plekken te kunnen overleven. Ze zijn daarin zo succesvol dat ze kunnen overleven op plekken waar bijna niks anders dat kan: van de binnenlanden van Antarctica tot de droogste en warmste woestijnen. In Nederland groeien ze massaal op beton, op bomen, op dakpannen, plastic, hout en zelfs in het water. Hoe hebben korstmossen zich aangepast zodat ze onder deze omstandigheden kunnen overleven?
Spreker: Berber Maarsingh
Broedsynchronisatie bij kauwen
Als je als kauw een nestje wil maken moet je met een hoop rekening houden. Het seizoen moet goed zijn, het weer moet geschikt zijn en natuurlijk moet je een goede plek vinden om te broeden. Zoek je een plekje in je eentje, of bouw je je nest in de buurt van de rest? Kauwen zijn sociale vogels en broeden vaak in de buurt van soortgenoten. Het blijkt uit eerder onderzoek dat deze keuze consequenties heeft: als je bij elkaar in de buurt gaat nestelen, moet je rekening met elkaar houden. Veel koloniebroedende vogels doen dat door middel van broedsynchronisatie: vogels binnen een kolonie beginnen vaak rond dezelfde tijd met eieren leggen.
Ook kauwen blijken een sterke broedsynchronisatie binnen kolonies te hebben, maar nemen dit nog een stapje verder: binnen een kolonie zijn er verschillen in hoe sterk ze met elkaar gesynchroniseert zijn. Wat voor structuur zit hierin, en hebben we eigenlijk een idee hoe ze dit doen?
Spreker: Sophie Brasseur
Sensoren bij zeehonden